Meclis’te başkanlık seçimi süreci başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle birlikte 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçim süreci 28 Mayıs’ta başlayacak.

Başkanlık için her yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilen başkanın görev süresi 2 yıl sürerken, ikinci devre için seçilen başkan o yasama döneminin sonuna kadar görev yapar.

28 Mayıs’ta Süreç Başlayacak

Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ereceği 7 Haziran’dan 10 gün öncesine denk gelen 28 Mayıs’ta 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Adaylar, 28 Mayıs’tan itibaren beş gün içinde TBMM Başkanlığına bildirilecek. TBMM Genel Kurulu ise beş gün içinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.

Kurban Bayramı tatili sebebiyle TBMM Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran’da yapılması planlanıyor.

400 Oy Gerekiyor

Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turlarında üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekiyor.

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilecek.

30 Vekil Başkanlık Yaptı

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş’un dışında birinin seçilmesi halinde, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.

Mustafa Abdülhalik Renda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre görevde kalan başkan oldu. 1935’te başkan seçilen Renda, kesintisiz olarak 1946 yılına kadar 11 yıl görev yaptı.

En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay bir haftalık görev süresiyle İsmet Sezgin oldu.

İstanbul, en fazla TBMM Başkanı çıkaran il oldu. Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş İstanbul’un seçim çevresinden TBMM Başkanlığı görevine seçildi.

Related Posts

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a ‘Konya’ göndermesi: ‘Sen zalimlerle yürü…’

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’nin Konya’da düzenlediği mitingde gündem olan teyzelerin videosunu paylaştı. İmamoğlu, “Sen zalimlerle yürü, biz Anadolu’nun bağrındayız” ifadelerini kullandı.

Sırrı Süreyya Önder kimdir? Sırrı Süreyya Önder neden öldü? Sırrı Süreyya Önder’in eşi kim?

TBMM Genel Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, bir süredir yoğun bakımda olduğu hastanede 63 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Sırrı Süreyya Önder kimdir? Sırrı Süreyya Önder neden öldü? Sırrı Süreyya Önder’in eşi kim?

Malatya’da şiddetli sağanak

Malatya’nın Darende ilçesinde etkili olan sağanak ve dolu yağışı, hayatı olumsuz etkiledi.

Adıyaman’da husumetli aileler birbirine girdi: Beş yaralı

Adıyaman’da husumetli aileler arasındaki kavgada beş kişi yaralandı. Olayla ilgili olarak 15 kişi gözaltına alındı.

Çerkezköy’de yangın paniği

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bir iş yeri deposunda yangın çıktı. Yangın nedeniyle binadakiler tahliye edildi.

Ankara’da yangın: Patlayan variller panik yarattı

Ankara’da bir sanayi sitesinde yangın çıktı. Yangın nedeniyle genleşip patlayan variller panik yarattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir