NASA garip görünen asteroitin yakın çekimini paylaştı

NASA’nın Lucy Uzay Aracı, Donaldjohanson Adlı Asteroidi İkinci Kez Görüntüledi

NASA’nın Lucy uzay aracı, hafta sonu Donaldjohanson adını taşıyan uzay kayasını ikinci kez gözlemledi. Lucy Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (L’LORRI), yaklaşık iki saniyede bir görüntüler çekerek, uzun asteroitin yaklaşık 965,606 kilometre yakınına kadar gitti.

Lucy’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’ndeki baş araştırmacısı Hal Levison’a göre, elde edilen sonuçlar asteroitin “çarpıcı derecede karmaşık yapısını” ortaya koyuyor.

Levison, NASA’ya yaptığı açıklamada görüntülerin incelenmesiyle, “Güneş Sistemimizdeki gezegenleri oluşturan yapı taşları ve çarpışma süreçleri hakkında önemli bilgiler elde edeceğimizi” belirtti.

Asteroide yakından bakıldığında gökbilimciler, bazı detayları fark ettiler. Donaldjohanson’ın garip şekli, büyük olasılıkla iki küçük kayanın çarpışması sonucu oluştuğunu gösteriyor. Bu durumu doğrulayan bir başka kanıt ise asteroitin 10 günlük parlaklık değişim periyodudur.

Son bulgular, asteroitin ilk tahminlerden çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor. 8 kilometre uzunluğunda ve 3,21 kilometre genişliğinde olan uzay kayası, aslında Lucy’nin görüş alanını aşıyor. Bu nedenle, ek verilerin tekrar incelenmesi gerekiyor.

Bu karşılaşma, Lucy’nin fırlatılmasının ardından 3.5 yıl ve Selam adlı mini uydunun yanından geçişinden tam 17 ay sonra gerçekleşti.

NASA Genel Merkezi’ndeki Gezegen Bilimi Bölümü’nde ‘küçük cisimler’ konusunda baş bilim insanı olan Dr. Thomas Statler, 989 milyon dolarlık Lucy misyonunun kaydedilen ilk görüntülerinin aracın “muazzam yeteneklerini” sergilediğini söyledi.

Gelecek aylarda araştırmacılar, Lucy’nin siyah beyaz ve renkli görüntüleyicileriyle birlikte kızılötesi spektrometre ve termal kızılötesi spektrometre verilerini toplayacak, işleyecek ve analiz edecek. Uzay aracının çoğu bu yıl ana asteroit kuşağı boyunca seyahat ederek geçirecek.

Related Posts

Nanoteknolojide devrim: Mikroskobik su ayılarına dövme yaptılar

Bilim insanları, yaşayan tardigradların – yani su ayılarının – vücutlarına mikroskobik desenler kazıyarak nanoteknolojide dikkat çekici bir başarıya imza attı. Bu deney, yalnızca bu dayanıklı canlılara dövme yapmakla kalmadı, aynı zamanda biyouyumlu sensörler, entegre devreler ve yaşayan mikrorobotlar gibi geleceğin teknolojilerine giden yolu da açtı.

OnePlus’tan Snapdragon 8 Elite işlemcili kompakt telefon geliyor!

OnePlus ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında OnePlus 13S modelini tanıtacak. Son gelişmeler, şirketin akıllı telefonun tasarımını ve bazı teknik özelliklerini doğruladığını gösteriyor …

Batman mi Superman mi: Hangisi kazanır? Yapay zekaya da sorduk

Batman mi, Superman mi? Peki, bu iki süper kahramandan hangisi daha güçlü? Karşı karşıya gelirlerse hangisi kazanır? Çizgi roman dünyasının bu klasik tartışmasının yanıtını yapay zekaya sorduk…

Kanatları pembe parlıyor… Gizli bir mesaj mı taşıyorlar?

Kulağa inanılmaz gelse de, Kuzey Amerika’da yaşayan uzun kulaklı puhu kuşlarının (Asio otus) kanatları bazı ışıklarda parlak pembe bir ışıltı yayıyor. Bilim insanları bu ilginç doğa olayının yalnızca estetik değil, aynı zamanda iletişimsel bir işlev taşıyor olabileceğini düşünüyor.

Galaxy Z Fold 6 rakibi vivo X Fold 4 için geri sayım: Neler sunacak?

vivo, katlanabilir telefon pazarındaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Çinli üretici, bu kapsamda yakında X Fold 4 modelini piyasaya sürecek. Son gelişmeler ise telefonun teknik özellikleriyle ilgili yeni detayları gün yüzüne çıkardı. Peki …

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadar?

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü Mart 2025 sonu itibarıyla 118 bin 185 megavata yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, kurulu güçte yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 60,4’ü, yerli kaynakların oranı ise …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir