İşsizlik oranı açıklandı! İşte rakamlar

TÜİK, 2025 Yılı Birinci Çeyrek İşgücü İstatistikleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı birinci çeyreğine ilişkin İşgücü İstatistikleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve üzeri yaş grubundaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla 183 bin kişi azalarak 2 milyon 884 bin kişi olarak belirlendi. Bu dönemde işsizlik oranı da 0,4 puanlık azalışla yüzde 8,2 seviyesine geriledi. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,6, kadınlarda ise yüzde 11,2 olarak tahmin edildi.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış İstihdam Oranı Yüzde 48,9

2025 yılı I. çeyreğinde istihdam edilenlerin sayısı bir önceki çeyreğe göre 266 bin kişi azalarak 32 milyon 389 bin kişiye düştü. İstihdam oranı ise 0,5 puanlık azalışla yüzde 48,9 olarak gerçekleşti. Bu oran, erkeklerde yüzde 66,3 iken kadınlarda yüzde 31,9 olarak kaydedildi.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış İşgücüne Katılma Oranı Yüzde 53,3

2025 yılı I. çeyreğinde işgücü bir önceki çeyreğe göre 449 bin kişi azalarak 35 milyon 273 bin kişi olarak belirlendi. İşgücüne katılma oranı ise 0,8 puanlık azalışla yüzde 53,3 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 71,0 iken kadınlarda yüzde 36,0 olarak hesaplandı.

Genç Nüfusta Mevsim Etkisinden Arındırılmış İşsizlik Oranı Yüzde 15,0

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,9 puanlık azalışla yüzde 15,0 olarak gerçekleşti. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,8, kadınlarda ise yüzde 22,7 olarak tahmin edildi.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış İstihdamın Yüzde 58,2’si Hizmet Sektöründe

2025 yılı I. çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında tarım sektöründe 171 bin kişi, sanayi sektöründe 61 bin kişi, hizmet sektöründe 37 bin kişi azalma yaşanırken inşaat sektöründe 3 bin kişi artış kaydedildi. İstihdam edilenlerin yüzde 14,3’ü tarım, yüzde 20,8’i sanayi, yüzde 6,6’sı inşaat, yüzde 58,2’si ise hizmet sektöründe yer aldı.

Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Haftalık Ortalama Fiili Çalışma Süresi 43,5 Saat

2025 yılı I. çeyreğinde istihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi bir önceki çeyreğe göre 0,6 saat artarak 43,5 saat olarak kaydedildi, bu süre mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldı.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış Atil İşgücü Oranı Yüzde 28,5

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizleri içeren atıl işgücü oranı 2025 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla 0,4 puanlık artışla yüzde 28,5 olarak belirlendi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,4 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 19,6 olarak hesaplandı.

Related Posts

Nvidia’da çalışanlar ne yapıyor? Rekor hisse satışı!

ABD merkezli yapay zeka çip devi Nvidia’nın çalışanları, son 12 ay içerisinde 1 milyar doları aşan tutarda hisse satışı gerçekleştirdi. Şirketin hisseleri rekor seviyelere tırmanırken, içeriden yapılan bu satışlar dikkat çekti. HİSSE SATIŞLARININ …

Dolar/TL yeni haftaya nasıl başladı?

İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaları etkilemeye davam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçen dolar yeni haftaya istikrarını koruyarak girdi. Alım …

Söke’de otellere sıkı denetimi

Aydın’ın Söke ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede faaliyet gösteren otellerde hijyen ve gıda güvenliği denetimleri gerçekleştirildi. Yaz sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte denetimlerini sıklaştıran Söke İlçe Tarım ve …

TÜİK açıkladı: Haziran 2025 ekonomik güven endeksi belli oldu!

Ekonomik güven endeksi haziranda hafif artış gösterdi. Tüketici ve hizmet sektörü güveninde yükseliş olurken, imalat, perakende ve inşaat sektörlerinde düşüş yaşandı.

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı kapatılırsa alternatifimiz var

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda Türkiye’nin sahip olduğu alternatif yolları sıraladı. Bakan Uraloğlu, “Kapatılma söylemi bile petrolde yüzde 15’e kadar fiyat dalgalanmasına sebep verdi. Türkiye’nin Irak, Azerbaycan, Rusya’dan alternatifleri var. Kısa vadede ciddi etkilenmeyiz. Alternatiflerimiz var ama birazcık zorlar” dedi.

Merkez Bankası rezervleri 3.5 milyar dolar azaldı

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 20 Haziran haftasında düşüşe geçerek 3 milyar dolar azaldı.