Ankara’da konuşulan iki yatırım iddiası: İstanbul Havalimanı ve ‘Erdoğan’a yakın savunma sanayi şirketine’ yabancı yatırımcı mı talip? 

Ankara’da Yabancı Sermaye Türkiye’de İki Büyük Alım Yapabilir

Gazeteci Fatih Altaylı, Ankara’da yabancı sermayenin Türkiye’de iki büyük alım yapma arzusundan bahsedildiği iddiasını gündeme getirdi. Altaylı’ya göre, İstanbul Havalimanı için 12 ila 15 milyar dolarlık bir yatırım fonu talip olabilirken, diğer yatırım ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın bir savunma sanayi şirketini hedefliyor.

Altaylı’nın aktardığına göre, Ankara’da ekonomi çevrelerine yakın bir kaynak, uluslararası bağlantıları güçlü yabancı yatırımcının Türkiye’de bu iki alım ile ilgilendiğini belirtti. Ancak, kaynaktan Körfez ülkelerinden bir yatırım beklenmediği ifade edildi.

Ankara’da konuşulan iddiaları aktaran Altaylı, İstanbul Havalimanı ile ilgili detayları şu şekilde paylaştı: “Burası ile ilgilenen yabancı yatırımcının bir havalimanı işletmecisi değil, bir yatırım fonu olduğu belirtiliyor. Değerleme ise 12 milyar dolar ile 15 milyar dolar arasında. Ancak bu alımın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına bağlı olduğu ve Kalyon’un bu konudaki planlarının hala net olmadığı konuşuluyor.”

Cumhurbaşkanı’na yakın bir savunma sanayi şirketinin de satışının gündemde olduğunu belirten Altaylı, şirketin Amerikalı bir fon tarafından 3-4 milyar dolarlık bir değer üzerinden yarısının satın alınmak istendiğini ifade etti. Ayrıca, bu satın alma teklifiyle birlikte şirketin ABD ve Avrupa pazarlarında büyütülerek dünya geneline yayılması için 25 milyar dolarlık bir yatırım öngörüldüğü aktarıldı.

Altaylı, kaynağının aktardığına göre, bu alımların her ikisinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına bağlı olduğunu ve ikinci alımın onaylanmasının zor olduğu yorumları yapıldı. Ancak, 2026 sonuna kadar 60 milyar dolarlık gerçek yabancı sermayenin Türkiye’ye çekilme planları olduğu belirtildi.

Related Posts

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan Tataristan’da

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan başkanlığındaki heyet, Tataristan’a gerçekleştirdiği ziyarette, Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi-Ticaret Bakanı Oleg Korobçenko ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile Tataristan arasındaki mevcut …

Bern’den Bağdat’a…

Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal’ın “Irak Kralı” olarak taç giyme töreni, 23 Ağustos 1921 Salı günü, Bağdat’ta Osmanlıların bir zamanlar kışla ve karargâh olarak kullandığı geniş binanın avlusunda sabah saat tam 06.00’da başlamıştı. Günün diğer vakitlerinde nefes almayı bile imkânsız kılan boğucu sıcak nedeniyle böyle bir saat seçilmişti. 36 yaşındaki Faysal, kendisi için hazırlanan yüksek platformun tam ortasında, tahtının üzerinde oturuyordu. Etrafı da tamamen İngiliz subaylarla ve istihbarat

Piyasalarda gün sonu

Piyasalarda gün sonu

Karşılıksız çek mağduriyeti arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, çek kullanımı ve karşılıksız çek oranlarında önemli değişiklikler yaşanıyor. 2020 yılından bu yana toplam çek kullanımı adet bazında büyük bir değişiklik göstermese de, tutarlardaki artış …

Ford fabrikasında üretim durma noktasına geldi: İşçiler greve gitti

Almanya’da 1930 yılından beri üretim yapan Ford fabrikasında işçiler greve gitti. Aralarında çok sayıda Türk işçi de bulunuyor.

Türkiye ile Çin arasında yeni dönem! 15 yıl aradan sonra ilk

Edinilen bilgiye göre, Pekin’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Çin Sivil Havacılık Kurumu (CAAC) arasında ikili havacılık müzakereleri gerçekleştirildi. Müzakere kapsamında, yapıcı ve verimli geçen görüşmeler sonucu iki ülke arasında yeni bir …