CHP’li Gürer: ‘AKP iktidarında 22 yıldır tarım sayımı yapılmadı, nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı’

Ömer Fethi Gürer: Tarım Sayımı Güncellenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen Tarım Sayımı’nın güncellenmesi kararına dikkat çekti. Gürer, “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. Veri saptaması masa başı yazışmaları ile değil, alan, arazi, köy, kırsal çalışması ile yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Gürer, tarımda planlama için sağlıklı verilere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “İlk tarım sayımı 1927 yılında yapıldı. 1950 yılından itibaren yıllık tarım sayımı kararı alındı. Ancak AKP iktidarı 22 yıldır bu sayımı gerçekleştirmedi” dedi.

Planlama İçin Verilerin Doğru Olması Gerekmektedir

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında yapılan protokolle 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen tarım sayımının güncellenmesi planlandı. Gürer, “22 yıldır tarımda planlama eksikliği yaşanmıştır. Ancak son olarak tarım sayımı için atılan adım, tarımda planlı üretim modeline geçişte önemli bir gelişmedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gürer, AKP iktidarları döneminde tarımda yaşanan sorunlardan siyasi iktidarın beceriksizliğini sorumlu tutarak, “Değişen Tarım ve Orman Bakanları ile tarımda yapılan plansız uygulamalar, tarımın sorunlarını artırmıştır. Sorunların temelinde siyasi iktidarın beceriksizliği yatmaktadır” ifadelerini kullandı.

TÜİK Tarım Sayımı Uygulamasını Açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan açıklamaya göre, tarım sektörüne ilişkin güncel ve detaylı veriler üzerine inşa edilerek genel tarım sayımının yapılacağı belirtildi. Bu sayımla tarım arazileri ve tarımsal işletmelerin belirleneceği ve saha verilerinin elde edileceği açıklandı. Ancak Gürer, protokolün imzalanmasından itibaren iki yıldır yapıldığı söylenen çalışmaların protokolden ibaret kaldığını belirtti. Gürer, sürecin hızlandırılarak alan tespitlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Nvidia’da çalışanlar ne yapıyor? Rekor hisse satışı!

ABD merkezli yapay zeka çip devi Nvidia’nın çalışanları, son 12 ay içerisinde 1 milyar doları aşan tutarda hisse satışı gerçekleştirdi. Şirketin hisseleri rekor seviyelere tırmanırken, içeriden yapılan bu satışlar dikkat çekti. HİSSE SATIŞLARININ …

Dolar/TL yeni haftaya nasıl başladı?

İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaları etkilemeye davam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçen dolar yeni haftaya istikrarını koruyarak girdi. Alım …

Söke’de otellere sıkı denetimi

Aydın’ın Söke ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede faaliyet gösteren otellerde hijyen ve gıda güvenliği denetimleri gerçekleştirildi. Yaz sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte denetimlerini sıklaştıran Söke İlçe Tarım ve …

TÜİK açıkladı: Haziran 2025 ekonomik güven endeksi belli oldu!

Ekonomik güven endeksi haziranda hafif artış gösterdi. Tüketici ve hizmet sektörü güveninde yükseliş olurken, imalat, perakende ve inşaat sektörlerinde düşüş yaşandı.

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı kapatılırsa alternatifimiz var

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda Türkiye’nin sahip olduğu alternatif yolları sıraladı. Bakan Uraloğlu, “Kapatılma söylemi bile petrolde yüzde 15’e kadar fiyat dalgalanmasına sebep verdi. Türkiye’nin Irak, Azerbaycan, Rusya’dan alternatifleri var. Kısa vadede ciddi etkilenmeyiz. Alternatiflerimiz var ama birazcık zorlar” dedi.

Merkez Bankası rezervleri 3.5 milyar dolar azaldı

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 20 Haziran haftasında düşüşe geçerek 3 milyar dolar azaldı.