412 bin öğretmeni yarıştırıp 402 bin öğretmeni eleyecekler

“`html

Öğretmen Adaylarına Zorlu Bir Eşik: Akademiye Giriş Sınavı

2023 KPSS ve mülakat süreçlerinin ardından, öğretmen adayları 13 Temmuz’da Akademiye Giriş Sınavı’na (AGS) girecek. Bu sınav sonrasında, yalnızca 10 bin öğretmen adayı öğretmen akademilerine kabul edilirken, başvuran aday sayısı 412 bini buldu. Yüzde 97.6 oranında bir elenme olasılığı ile, öğretmenlik hayalini kuran her 10 kişiden yalnızca biri bu hedefe ulaşabilecek.

Öğretmenlik için sınav süreci

Yazar: Salim Ünsal

YÜZDE 97.6’SI ELEMEYLE KARŞILAŞACAK

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, konu ile ilgili değerlendirmelerini şu şekilde aktardı: “AGS sınavına katılan öğretmenlerin sadece yüzde 2.4’ü Öğretmen Akademisi’ne yerleşebilecekken, büyük bir çoğunluğu uygun olmayan şartlarla elenecek. Belirli bir rakam belirlenmiş olsa da, sınavı kazanan 10 bin adayın ne kadarının atanacağı belirsizliğini koruyor. Öğretmenlik mesleğinde başarılı olmak isteyen gençlerin, oldukça düşük olan atanma oranları ile ilgili bir beklentiye girmemesi gerekmektedir. Özellikle sınıf öğretmenliği, özel eğitim ve okul öncesi alanlarında daha fazla atama beklenirken, diğer branşlar için bu oran göz ardı edilmektedir. Bu durum, önümüzdeki 2025 YKS’ye katılacak öğrencilerin öğretmenlik tercihini de olumsuz etkileyecektir.”

ATAMA SAYISI 10 BİNİN ALTINA DÜŞEBİLİR

Ünsal, özellikle atama sürecine dair şu bilgileri paylaştı: “Eğitim alanında yüz binlerce öğretmen adayı bekliyor, fakat atama rakamları bu yıl ciddi oranda düştü. Yıllık ortalama 34 bin öğretmen atanırken, bu yıl yalnızca 25 bin adaydan 15 bini atanabildi. 2026 için belirlenen 10 bin atama rakamı ise beklentilerin altında kalma riski taşıyor. Eğitim fakülteleri ve çeşitli eğitim programlarından her yıl 100 bin civarında öğretmen adayı mezun oluyor; ancak bu adayların içinden kazananların sayısı oldukça düşük kalıyor.”

Öğretmen Adaylarının Şansı Azalıyor

Öğretmenlik mülakatları

Ayrıca, diğer sınavların yerleşme oranları şu şekilde:

  • LGS ile nitelikli liselere yerleşme oranı: %19.6
  • YKS ile iyi üniversitelere giriş oranı: %32.7
  • AGS ile öğretmen akademilerine giriş oranı: %2.4

Kuantum Programlama Eğitimi

SEV’e Bağlı Amerikan Liselerinde Kuantum Dönemi

Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı Amerikan okullarında eğitim gören öğrenciler, Türkiye’de ilk defa masaüstü kuantum bilgisayarlarını yüz yüze eğitimde deneyimleme fırsatı buldu. Kuantum teknolojileri hakkında bilgi veren QTurkey ile iş birliği içerisinde olan SEV’in İnovasyon ve Teknoloji Departmanı, öğrencilere eğitimler sağladı. Üsküdar Amerikan Lisesi’nin ev sahipliği yaptığı hibrit Kuantum Programlama Eğitimi, 26 saat sürdü.

İLK MASAÜSTÜ KUANTUM DENEYİMİ

Öğrenciler, Oiskit gibi ileri düzey kuantum programlama araçları ile teorik ve uygulamalı eğitim gerçekleştirdi. Türkiye’de ilk defa bir masaüstü kuantum bilgisayarında eğitim alma şansını yakalayarak, klasik ve kuantum sistemleri arasındaki farklılıkları inceleme fırsatını buldular.

Kuantum bilgisayar

Sınav Hazırlık Kurslarına Yüksek Ücretler

AGS hazırlık kursları arasında fiyatlar 4 bin TL ile 46 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. 2026 AGS kayıtları için öğrenci koçluğu hizmeti sunulmaktadır.

Atama Süreci ve Eğitim Süreçleri

Öğretmen Akademisi, Türkiye’nin 21 ilinde faaliyet gösterecek. İstanbul, Ankara ve İzmir’de inşaatlar tamamlandı ve faaliyete geçmesi hedefleniyor. 1 Eylül 2025’te açılacak olan akademide, belirli bir süre eğitim alan öğretmen adayları, 2027’de atanacak.

Kalite, Ücretle Ölçülmemeli

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, eğitimde yüksek ücretin kaliteyi belirlemediğine dikkat çekti: “12 bin okul arasında yalnızca 40’tan azı çok yüksek ücretlendirmelere sahip. Öğrenim ücreti yüksek olan okullar her zaman kaliteli olduğu anlamına gelmez,” dedi.

Özel okulların kayıt dönemleri hızlanırken, velilere önemli uyarılarda bulundu. “Özel okul mu, devlet okulu mu?” sorusu ile tereddüt eden velilerin okul seçimlerinde dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Özel okullar ve eğitim

ORTALAMA YILLIK ÜCRET 400 BİN TL

Özel okulların yıllık ücretleri büyükşehirlerde ortalama 400 bin TL ile 600 bin TL arasında değişirken, Anadolu’da bu rakam daha düşük kalmaktadır. 12 bin özel okuldan, yıllık milyonlarca TL ücret talep eden okul sayısı 40’tan fazla değildir. Özel okullar, devlet destekleri ile ayakta kalmaya çalışmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Hollanda’da özel okulların eğitimdeki oranı %65’tir.

DEVLETİN BİR ÖĞRENCİYE YILLIK MALİYETİ 180 BİN TL

Bir öğrencinin devlete yıllık maliyeti yaklaşık 180 bin TL’dir. Bu rakam, öğretmen maaşları ve diğer giderleri içermez. Eğitim alanında özel okul tercih eden ailelerin, devlet destekleri ile daha avantajlı hale gelebileceği vurgulanmaktadır.

Velilere Dikkat Edilecek Tavsiyeler!

Velilerin okul tercihinde sürdürülebilir eğitim veren okullara odaklanmaları gerektiği, kültürel altyapısı güçlü ve akademik başarılara sahip okulları önceliklendirmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Yüksek öğrenim ücretinin her zaman iyi bir eğitim sunacağı anlamına gelmeyeceği unutulmamalıdır.

Beyaz Yakalı Velilere Destek

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle, beyaz yakalı ailelerin çocuklarını özel okullardan devlet okullarına yönlendirdiği gözlemleniyor. Tüm bu durum, özel okulların yükünü hafifletmektedir. Özel okullarda 1.6 milyon öğrenci eğitim alırken, 170 bin öğretmen görev yapmaktadır. Türkiye’de eğitimde KDV oranı %8’dir.

NOT DEFTERİ

  • 12 bin özel okulda toplam 1 milyon 671 bin öğrenci öğrenim görüyor.
  • Özel okullarda ortalama öğrenci sayısı 117’dir.
  • Derslik başına 12, öğretmen başına ise 9 öğrenci düşmektedir.

“`

Related Posts

Billy Joel hastalığıyla ilgili konuştu: Sanki bir teknede gibiyim

‘İşitme, görme ve dengesini’ etkileyen bir beyin hastalığı teşhisi konulmasının ardından yakın tarihli tüm konserlerini iptal eden ABD’li müzisyen Billy Joel hastalığıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Bakan Tekin LGS’de şaibe iddialarını değerlendirdi: Olağanüstü bir tedbir süreci yaşadık

29 kişi hakkında soruşturma açıldığını bildiren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, soruşturma sürecinin devam ettiğini belirterek “Olağanüstü bir tedbir süreci yaşadık. O arkadaşlarımızın hepsi soruşturmanın selameti açısından valilik tarafından görevden uzaklaştırılmış durumda” dedi. Tekin kendisini en çok rahatsız eden iddiayı da açıkladı.

Halsey’in İstanbul konseri bir hafta ertelendi

Dünyaca ünlü pop yıldızı Halsey’in 21 Ağustos’ta İstanbul Yenikapı Festival Park’ta vermesi planlanan konser ertelendi.

2025 YKS açıklandı! 2025 YKS sonuçları nasıl sorgulanır? YKS tercihleri ne zaman?

YKS sonuçları için geri sayım sona erdi. 2025 YKS sınav sonuçları bu sabah ÖSYM tarafından erişime açıldı. Peki, 2025 YKS sonuçları nasıl sorgulanır? YKS tercihleri ne zaman?

Baraj doluluk oranları 10 Temmuz 2025 || İstanbul barajlarındaki son durum ne, doluluk oranı yüzde kaç?

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları, sıcak yaz günlerinin etkisiyle yakından takip ediliyor. 10 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açıklanan güncel verilere göre, megakentin su kaynaklarındaki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Küresel ısınmanın etkisi, artan su tüketimi ve yağışların azalmasıyla baraj doluluk oranları düşüş trendinde. Peki, İstanbul barajları yüzde kaç dolu? İşte İstanbul baraj doluluk oranları 10 Temmuz 2025

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?